Libya: News and Views      LibyaNet.Com      Libyan music      Libya: Our Home

send

previous letter                 next letter                 list of all letters

قرأت لك :
حزب سويدي وصحيفة سويدية أخرى
تهتم بقضية المواطن الليبي محمد عادل ابو علي رحمه الله عليه

المصدر : رابط الصحيفة السويدية
: http://www.folkbladet.nu/?p=109785

ما جاء في الصحيفة السويدية
Shaban Elgale: Det är en tragedi

ÄR KRITISK. Umeåbon Shaban Elgale, som arbetar för de mänskliga rättigheterna i sitt forna hemland, är kritisk till hur Migrationsverket genomförde utvisningen av Skellefteåbon. FOTO: KENNETH SANDELIN UMEÅ – Migrationsverket har behandlat det här asylärendet på ett felaktigt sätt.
Det säger Umeåbon Shaban Elgale, som är ordförande i föreningen Hope.
Shaban Elgale kommer själv ursprungligen från Libyen. Nu kämpar han för de mänskliga rättigheterna i sitt forna hemland.
– Det som har hänt i det här fallet är en tragedi, säger Elgale.
Den organisation han är med i har varit i kontakt med den 25-årige före detta Skellefteåbons familj. Den berättelse familjen förmedlat är att 25-åringen greps direkt han anlände till flygplatsen i Tripoli i Libyen. Därefter torterades han till döds i fängelset.
– Vi försöker nu få dödsfallet bekräftat genom någon form av papper eller intyg. Men det är inte lätt att få fram sådana uppgifter, säger Elgale.
Uppmärksammat fall
Han säger att det inte blir lättare av att 25-åringens familj är mycket rädd.
– Det här fallet har ju uppmärksammats både i svensk och arabisk media och på sätt fått starkt genomslag, säger han.
Shaban Elgale är kritisk till Migrationsverket. Han är kritisk till hur asylärendena behandlas. – För vissa asylsökanden går det hur bra som helst, för andra blir det problem. Det är ungefär som att slå en tärning, säger han.
Men främst är han kritisk till hur ärendet med den 25-årige Skellefteåbon verkställdes. ”Har ett ansvar”
Även om han inte värderar om det var rätt eller inte att visa ut 25-åringen menar han att det hela gick till på fel sätt.
– Migrationsverket har ett ansvar att se till att den person som visas ut kommer i trygga händer. Man kan inte bara lämna av personen på flygplatsen och därefter åka hem igen, säger Shaban Elgale.
Enligt Elgale var det vad som hände i det här ärendet.
Det kan ha orsakat 25-åringens död.
Utvisad tros ha blivit torterad till döds
SKELLEFTEÅ Efter flera år i Skellefteå visades en 25-årig libyer ut ur landet.
Mycket tyder på att han dödades direkt när han kom till sitt forna hemland.
Nu JO-anmäls Migrationsverket.
Den 25-årige mannen flydde från Libyen 2003. Han var aktiv i en motståndsrörelse mot diktaturen i Libyen. Samma år som mannen flydde kom han till Sverige och bosatte sig i Skellefteå, där han fick arbete på en restaurang. Mannen sökte asyl, men 2006 beslutade Migrationsverket att mannen skulle visas ut ur landet. – Mannen åkte då till England, men återvände efter en tid till Sverige. Då fängslades han och sattes i förvar, säger 25-åringens advokat Jan Cadstedt.
Försökte ta sitt liv
Cadstedt säger att hans klient fruktade för sitt liv om han skulle visas ur landet.
Han berättar också att 25-åringen var i mycket dåligt skick innan han skickades till Libyen.
– Han var kraftigt avmagrad och mådde mycket dåligt, bland annat försökte han ta sitt liv.
5 maj i år fullbordades avvisningsbeslutet.
Enligt Umeåbon Shaban Elgale, ex-libyer som jobbar för mänskliga rättigheter, fängslades 25-åringen direkt han anlände till Libyen. Därefter torterades han till döds.
– Vår organisation har pratat med släktingar till honom. De har berättat att de 22 maj kontaktades av myndigheter i Libyen och uppmanades att komma och hämta hans döda kropp, säger Shaban Elgale, Inte bekräftats ännu
Uppgifter om att 25-åringen dödats har också spridits i arabisk media.
Jan Cadstedt vet ännu inte vad som hänt med hans klient.
– Nej, jag har inte fått bekräftat vad som hänt med honom, men enligt vad jag kan förstå har Migrationsverket ambitionen att göra en utredning kring detta, säger Cadstedt.
Har du någon uppfattning om hur avvisningsärendet har skötts?
– Från Migrationsverkets sida? Nej, det har jag inte.
Ärendet reds ut
Migrationsverket, som efter att ärendet blivit känt anmälts till JO, kommer nu att försöka bilda sig en uppfattning om vad som hänt den 25-årige Skellefteåbon.
– Om uppgifterna stämmer är det oerhört allvarligt. Men det handlar om obekräftade uppgifter. Vi ska nu försöka ta reda på om de stämmer, säger Oskar Ekblad, avdelningschef vid Migrationsverkets asylprövningsenhet till Aftonbladet.
Enligt tidningen har har Migrationsverket de senaste åren visat ut nio av tio asylsökande libyer. – Om något har hänt kan det komma att få stor betydelse för vår praxis beträffande Libyen. Men vi vet ännu inte om det stämmer, säger Ekblad

المصدر
رأبط الصحيفة السويدية
http://www.folkbladet.nu/?p=109785
موقع قوقل للترجمة المؤقتة
http://translate.google.com/translate_t
اختار من السويدية الي العربية


للعلم بأنه تم رفع دعوي ضد أدارة الهجرة لدي النائب العام السويدي والشرطة السويدية وطالب حزب اليسارالسويدي السلطات السويدبة وعلي رأسها الهجرة السويدية بوقف كل كل حالات الرفض والأبعاد الي ليبيا مع العلم بأن أدارة الهجرة السويدية في صدد اصدار قرارها بالخصوص.

شعبان القلعي
منظمة الأمل لحقوق الإنسان
السويد 20080625


previous letter                 next letter                 list of all letters

Libya: News and Views      LibyaNet.Com      Libyan music      Libya: Our Home